fbpx

Аудио транскрипцията

Какво точно представлява термина аудио транскрипция? Това е трансформацията на говор или аудио запис в напечатан текст, за да се постигнат точни записи в писмен формат. Целта им е да се архивира точно казаното на определеното събитие. Така информацията може да е лесно достъпна за в бъдеще.

Процес на аудио транскрипция

Процесът на аудио транскрипция включва две дейности. Първата представлява слушане на аудио записа от професионален преводач, транскрипционист или лингвист, след което текстът бива набиран в електронен формат. Текстът бива коригиран, като това включва поставянето на препинателни знаци, за да бъде той граматически издържан.

В днешно време аудио записът на говор по време на интервюта, срещи, конференции, съдебни заседания и други може да бъде изготвен по-лесно отколкото в миналото. Технологиите се развиват и ние можем да записваме реч дори с нашия смарт телефон.

Процес на работа

Интересен е също факта, че за да транскрибира аудио запис от 1 час на транскрипционист са нужни общо 4 часа за обработка, което прави този процес доста трудоемък особено, ако се прави на ръка. За подмагане на процеса може да се използва и софтуер за транкрибиране. Използването на такъв софтуер за транскрипция на български език е все още ограничено поради непополярността на услугата и високия разход за софтуерен лиценз.

computer and headphones

Добро качество на записа

Едно от най-важните изисквания, за да се получи добре транскрипция е качеството на записа да бъде много добро. В една оживена дискусия например най-вероятно ще има повече участници. В такъв случай е добре всеки говорител преди становището си да се представи с презиме. Това ще спомогне правилното транскрибиране на неговото изказване.

За какво се използва?

Еднa от най-важните употреби на аудио транскрипцията днес е с цел създаването на писмен запис на важни събития. Транскрипция може да бъде направена на аудио или аудио визуални записи от съдебни заседания, като след това транскрипцията може да бъде използвана като доказателство в съда. Транскрипция може да бъде използвана и като протокол от събрания, заседания, форуми и срещи, на които са взети важни решения.

Транкрипция се използва и от журналистите, които първо правят запис на събития, интервюта и новини, след което транкрибират съдържанието в текст. Съответно след това текстът да може да се разпространи по различни начини в печатните или дигитални медии.

Нашата услуга аудио транскрипция

Нашите преводачи и лингвисти, работещи за БГ Превод, имат опит в транскрибирането, като ние предлагаме тази услуга на български език и всички други европейски езици. В допълнение ние можем да преведем транскрибирания текст на български, английски, немски или всички други европейски езици.

A microphone

Какво представлява аудио транскрипцията?

Аудио транскрипцията представлява трансформация на говор или аудио запис в напечатан текст.

Какво включва процесът на аудио транскрипция?

Процесът на аудио транскрипция включва две дейности. Първата представлява слушане на аудио записа от професионален транскрипционист или лингвист, след което текстът бива набиран в електронен формат. Текстът се коригира, като това включва поставянето на препинателни знаци, за да бъде той граматически издържан.

За какво се използва аудио транскрипцията?

Аудио транскрипцията се използва за създаването на писмен документ от запис на важни събития, като например бизнес срещи, форуми, конференции, съдебни заседания, диктовки и интервюта. Аудио транскрипцията се използва най-често за целите на бизнеса, за правни и медицински цели, в журналистиката.

Колко време е нужно за транскрибирането на 1 час аудио запис?

За транскрибирането на 1 час аудио запис от професионален транскрипционист са нужни общо 4 часа за обработка, което прави този процес доста трудоемък, ако се прави на ръка без помощта на софтуер.

2 Comments

 • Надин Жерард Охеда
  Posted 2019-06-24 14:21 0Likes

  Здравейте, интересува ме цената на транскрипция от аудио файл в текст. Записът е на български език, представлява интервю и е с продължителност около 30 минути. Как става изпращането му като формат и каква е процедурата? Много благодаря!

  • phoenixlingua
   Posted 2019-07-02 15:28 0Likes

   Здравейте, Надин,
   Цената варира между 1,50 до 5 лв на минута в зависимост от качеството на записа, езикът и броя на участниците в записа. Моля, свържете се с нас на 0884582666 за повече информация. Файлът можете да ни изпратите по имейл на office@bgprevod.com
   Благодарим!

Leave a comment